S 1.2.2020 bodo zdravniki le še izjemoma (npr. za zaposlene pri fizičnih osebah, za kmete, za osebe, ki so v delovnem razmerju na območju RS pri osebah, ki opravljajo poklicno dejavnost kot edini in glavni poklic, ipd.) izdajali tiskane bolniške liste, vendar ne več takšne, kot jih poznamo, ampak na belem papirju velikosti formata A4. Po pojasnilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, pripravljajo v začetku leta 2020 rešitev za delodajalce, ki jim bo omogočala, da na portalu SPOT, prej eVEM, sami prevzemajo eBOL za svoje zaposlene. Tiskani obrazci za podelitev pooblastila za procesna dejanja »Prenos e-bolniških listov-eBOL«, so že na voljo, žal pa pooblaščanje še ni možno. Predvideva se, da naj bi bilo nekje po 24.12.2019.

Delodajalci in zavarovanci, ki so sami zavezanci za plačilo prispevka in so vpisani v Poslovni register Slovenije, bodo za začasno zadržanost od dela od 1.2.2020 dalje, obvezno prevzemali eBOL za svoje zaposlene preko sistema SPOT, ker jih zaposleni ne bodo več dostavljali v papirnati obliki. Seveda pa so zaposleni še naprej dolžni poskrbeti, da osebni zdravnik izda eBOL.

Kljub temu, da eBOL zasleduje odpravo administrativnih ovir, vsaka nova stvar sproži številna vprašanja in dileme. S ciljem, da bi kar najmanj stresno prešli na nov način, vabimo, da se v sredo, 22. 1.2020 udeležite kratke predstavitve »Predstavitev informacijske rešitve za izdajo papirne listine-potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela v elektronski obliki – eBOL« v Ilirski Bistrici.

Dodatne informacije: alenka.volk@ozs.si, mobilna številka: 031 641 311
Avtor: Alenka Volk Penko, SPOT Svetovanje PNR, 20. december 2019

Operacija je sofinancirana s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.