Pomoč pri internacionalizaciji

Podjetja, se slej ko prej soočijo z internacionalizacijo na takšen ali drugače način. Pri tem je zmotno mišljenje, da je to področje velikih organizacij, saj je večina podjetij v EU mikro, malih ali srednjih podjetij. Kot je že pisala Alenka Volk Penko v članku »Internacionalizacija je ključnega pomena za razvoj podjetij« je ključna izbira trga, vstopna strategija in strategija proizvodov, nato pa mreženje ter koriščenje podpornih storitev. Nekaj o teh storitvah, kot na primer kaj nudijo mreža Enterprise Europe Network (EEN), SID banka ter nekaj o aktivnostih SPIRIT Slovenija, npr. vavčerji, smo že zapisali. Tokrat vam bomo podrobneje predstavili kakšne možnosti imate MSP-ji na področju internacionalizacije v okviru sistema SPOT in regije.

Sistem SPOT, Slovenska poslovna točka, predstavlja podporno okolje, ki potencialnim in obstoječim podjetnikom, podjetjem in poslovnim subjektom v vseh fazah razvoja nudi brezplačne storitve pri poslovanju z državo. Sistem SPOT združuje storitve na štirih ravneh, za področje internacionalizacije sta pomembni SPOT Global in SPOT Svetovanje.

SPOT Global, nacionalna poslovna točka za podjetnike, izvoznike in investitorje, ki pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija nudi brezplačno podporo podjetnikom ter domačim in tujim investitorjem. Slovenskim podjetjem nudi storitve s področja internacionalizacije z namenom znižanja stroškov internacionalizacije ter povečanja in razpršitve izvoza. Za tuje investitorje v Sloveniji skrbijo z aktivnostmi in portaloma:

Za domače izvoznike pa so na voljo naslednje storitve spodbujanja internacionalizacije:

Glede na to ali ste začetnik ali v zrelejši fazi so vam na voljo različne storitve. Če razmišljate o izvozu in se sprašujete kakšne so prednosti izvoza in ali je izvoz prava alternativna rešitev, ali pa ste že naredili prve korake na tujih trgih, so vam na voljo Izobraževanje za mednarodno poslovanje ter Informacijske in svetovalne storitve. Če iščete priložnosti za nove posle, pa so vam na razpolago udeležba na gospodarskih delegacijah in seminarjih, sejemske predstavitve v tujini, tržne raziskave in storitve slovenskih poslovnih klubov tujini.

Na spletni strani izvozno okno tako lahko najdete tudi Brezplačen dostop do baz podatkov o trgih Mednarodnega trgovinskega centra (ITC), med katerim izpostavljamo bazo Trade Map, ki zajema statistiko zunanje trgovine 220-h držav in 5.300 proizvodov, Statistične podatke ter predstavitev poslovnega okolja 53-ih držav in Predstavitev gospodarskih panog v okviru poslovnega okolja 53-ih držav.

MSP-ji imate na razpolago kar nekaj finančnih spodbud (zadnje objave), ki jih podeljujeta SPIRIT in Slovenski podjetniški sklad za namene internacionalizacije.

Javni Razpisi za sofinanciranje: E-vavčer (Slovenski podjetniški sklad)
  • individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini
  • vzpostavitev ali nadgradnjo elektronskega poslovanja v MSP
  • krepitve blagovnih znamk na tujih trgih
  • skupinske predstavitve slovenskega gospodarstva v tujini,
  • udeležba v gospodarskih delegacijah,
  • udeležba na mednarodnih forumih,
  • tržne raziskave tujih trgov,
  • digitalni marketing,
  • zaščita intelektualne lastnine,
  • certifikati kakovosti

Za informacije in pomoč pri pridobitvi vavčerjev na tem in drugih področjih so vam na voljo SPOT svetovalci.

V letu 2020 so na primer predvideni naslednji Skupinski sejemski nastopi: IMM, Arab Health, Hannover Messe, Eurosatory, IBEX, Maison & Objet, SIAL, Biennale Interieur, Metstrade, L‘artigiano in Fiera. Koledar gospodarskih delegacij, B2B dogodkov in drugih aktivnosti lahko spremljate na tej povezavi.

Pri izdelavi izvoznega načrta si lahko pomagate tudi z orodji:

Na voljo pa so tudi izobraževanja za pridobivanje znanj in veščin za izvozno poslovanje:

SPOT Svetovanje Primorsko-notranjske regije je podjetniška svetovalna točka, ki sodeluje s SPOT Global (SPIRIT Slovenija), na kateri usposobljeni svetovalci nudijo brezplačno osnovno svetovanje tudi na področju internacionalizacije in vam lahko približajo zgoraj predstavljene informacije.

V letu 2020 se je SPOT Svetovanje PNR povezal tudi z RRA Zeleni kras in Zavod Znanje (SIO – Podjetniški inkubator Perspektiva) na tem področju. Oblikovali smo skupen plan aktivnosti. V letu 2020 bomo izvedli sklop delavnic s področja internacionalizacije, poskušali identificirati posamezen potrebe podjetij na tem področju in jim poskušala glede na potrebe omogočiti pospešitev internacionalizacije, kar pa bo zajemalo tako področje izvoza v tujino kot tudi pridobivanje investicij v regijo. Predvideno imamo tudi sodelovanje v mednarodnih mrežah, kot, če bo interes, organizacijo ali obisk B2B dogodkov.

Če se prepoznate in bi nam želeli zaupati vaše potrebe, se želeli vključit v regijske ali SPOT global aktivnosti, vas vabimo da nam pišete na info@spot-pnr.si, nas pokličete ali obiščete.

Pomembne spletne strani z informacijami:

Portal razpolaga s ključnimi informacijami in povezavami na baze. Predstavljene so pomoči, ki so na voljo izvoznikom (izvozno svetovanje, izobraževanje, sejmi, gospodarske delegacije, poslovni klubi, finančen spodbude, itd.), Mednarodno trgovanje 8operativn izvedba izvoza, gospodarske pogodbe, mednarodni transport, incoterms, plačilni promet, mednarodne obdavčitve itd.), predstavitev 53 držav, predstavitev izvoznih panog Slovenije v svet ter poslovne priložnosti (poslovne priložnosti, EEN – borza, TED – javna naročila EU in NATO razpisi).
SloExport je namenjen promociji slovenskih podjetij in predstavitvi slovenskega poslovnega okolja tuji poslovni javnosti, predvsem podjetjem, ki jih zanima sodelovanje s slovenskim gospodarstvom. Podatkovna baza trenutno vsebuje podatke o preko 6.000 slovenskih izvoznikih.
Mednarodna borza ponudb in povpraševanja je virtualno poslovno stičišče za podjetja, kjer lahko najdete poslovne priložnosti in nove poslovne stike med partnerji, ki iščejo sodelovanje, želijo prodati ali kupiti izdelke in storitve.
Center za mednarodno poslovanje (CEMP) pri Gospodarski zbornici Slovenije namenjen njihovim članom. Izvajajo delegacije, izobraževanja, svetovanje, mreženje in obisk mednarodnih sejmov.
Največja evropska baza poslovnih priložnosti.

Tomaž Stojanović, mag. posl. ved
NEC, Cerknica; SPOT Svetovanje PNR

Operacija je sofinancirana s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.